Kirándulásunkról írták

decem.eu - testvérvárosok európai honlapja
24 Óra - megyei napilap
Helyi Téma - regionális hetilap
tata.hu - Tata Város honlapja

A rendhagyó rajz óra gyümölcse

Egy magyarkanizsai kisdiák alkotása Réti András tanár úr szerkesztésében.
Kattints a képre ;-)

2013-06-20

Kirándulás a Délvidéken

Határtalanul boldog volt 63 hetedik osztályos vaszarys diák, amikor a „Határtalanul!” pályázat keretében 4 csodás napot tölthettek Szerbiában, Magyarkanizsán és környékén.

A pályázat célja az volt, hogy tanulóink kapcsolatot létesítsenek a határainkon túl élő magyarokkal, megismerjék közös múltunkat, történelmünket.

Számos előkészítő órát tartottunk azzal a szándékkal, hogy diákjaink már itthon megismerkedjenek a Vajdaságban élők történelmével, kulturális értékeivel.

A kiutazást 2013. 2-5. közötti időszakra szerveztük, így az 1920. június 4-ei eseményekre együtt emlékeztünk a Délvidéken élőkkel az Összetartozás Napján.

A program részeként ellátogattunk a magyarkanizsai Jovan Jovanovic Zmaj Általános Iskolába, ahol az ottani diákokkal közös tanórák zajlottak. Volt rendhagyó fizikaóra érdekes tanulói kísérletekkel. Rajzórán nagyon szép linómetszeteket készíthettek a gyerekek. A két iskola diáksága közös játékos sorversenyen is összemérhette erejét. A játék végén a tatai tanulók által nagy szeretettel készített ajándékcsomagok átadása következett.

Számos kulturális élménnyel gazdagodtunk a kirándulás során. Megismertük Magyarkanizsa csodálatos épületeit, szobrait, a helyi színházban hangversenyen vettünk részt. Megcsodáltuk Szabadka látnivalóit és a zentai csata emlékhelyét. A gyerekek legkedvesebb élménye a Palicsi-tó környéke és a Palicsi-Állatkert volt.

A szabadprogramok alkalmával lehetőség volt sétára, vásárlásra. A gyerekek jól bántak a szokatlan fizetőeszközzel, ügyesen számoltak dinárról forintra.

Az értékelő órák azt igazolták, hogy a kiutazók nagyon sokat tanultak, rengeteg élménnyel gyarapodtak.

A 2013. június 13-án szervezett „ Határtalanul! " témanap alkalmat adott arra, hogy a többi felsős évfolyamnak is átadjuk ismereteinket. Volt ezen a napon játékos sorverseny, délvidéki ételek készítése és kóstolása, pólók és könyvjelzők délvidéki mintákkal való díszítése. Tehetséges diákjaink élménybeszámolót tartottak a Vajdaságról, illetve bemutatták Kosztolányi Dezső, szabadkai születésű költő életét és munkásságát. Érdekes volt az 5 állomásból álló vetélkedő is, mely gazdagította a diáktársak tudását.

Az ellátásról, a szállásról is elismerően írtak tanulóink az útinaplójukban. A szállásadók barátságosak, kedvesek voltak, mindenben segítettek nekünk.

A „ Határtalanul!” pályázat sikerének köszönhetően a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1 088 300 Ft-tal támogatta kirándulásunkat. Nagyon köszönjük!

Köszönet Tar József igazgató úrnak a támogatásért és szervező munkájáért! A gyerekeket felkészítették a tanulmányi kirándulásra lelkes osztályfőnökeik: Avramcsevné Hegedűs Ildikó, Kele Zoltán, Hohner Natalja, Lázár Katalin és Réti András. Utunkat ajándéktárgyak biztosításával segítette Tata Város Önkormányzata.

Köszönjük minden közreműködő segítő munkáját! Valamennyien hozzájárultak ahhoz, hogy a Vaszary János Általános Iskola hetedikesei egy életre szóló élménnyel gazdagodtak.

Tata, 2013. június 20.

Lázár Katalin

2013-06-02

A várva várt indulás

2013-06-02

A gyülekezés pillanatai